img

Алпинист разказа за мъртвото тяло на загиналия българин Христо на Еверест!

/
/
/
87 Viewsalpinist

Виждал съм много трупове на алпинисти, най-вече на Еверест и на Макалу. Не съм ги броил, но имаше 13-14 трупа от лагер 3 нагоре. Дори два трупа има непосредствено над самия лагер, над 8300 метра, на по 3-4 метра встрани от пътеката. Алпинистите са замръзнали като в хладилник, стоят си там с години. Виждаш ги и отминаваш. Не е толкова страшно – нали всички ще умрем! Може би някои от тези хора са избрали да останат там. Това казва пред „Марица“ д-р Атанас Скатов.

„Видях и Христо. (б.р.- алпинистът Христо Христов от Смолян, участник в българската експедиция, замръзнал на слизане от Еверест през 2014 г.) Щях да му правя снимки, но вятърът не позволи. Разпознах го по гащеризона. Христо стои на метри от пътеката. И в двете посоки спрях, за да отдам почит на това невероятно момче, качило върха без кислород. Там ще си остане – това е закътано място, където е замръзнал. Не съм се отказал да се срещна с родителите му в Смолян, да запаля свещ в параклиса, който са изградили в негова памет“, казва още младият алпинист.

За по-малко от 17 месеца Атанас Скатов изкачва първенците на Африка, Европа, Южна Америка, Азия. Става първият веган, изкачил Еверест, 8848 м. Има в колекцията си още три осемхилядника: Манаслу, Макалу и най-смъртоносния – Анапурна. Скатов е автор на книга и филм, които представи в Пловдив.

Източник: ПИК

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.