img

Пълен абсурд! Премахват „История славянобългарска“ от учебниците!

/
/
/
61 ViewsИстория славянобългарскаВ проекта за нова програма по литература за 6-и клас е отпаднала „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов. Шест са текста от български автори задължителни за изучаване.

Това са „Косачи“ от Елин Пелин, „Братчетата на Гаврош“ от Христо Смирненски, „Художник“ на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото „Под игото“, „Серафим“ на Йовков и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ на Вазов. Това предвижда проект за новите програми, качени на сайта на министерството на образованието, цитиран от „24 часа“.

Омировата „Илиада“ ще се учи в 8-и клас. В момента тя е в програмата по литература за 9-и клас. Осмокласниците трябва да различават светогледни идеи, характерни за Античността, Средновековието, Ренесанса, както и да тълкуват изучените творби съобразно културноисторическите им характеристики.

Сред произведенията, които ще изучават, са „Любов“ от Сафо и „Антигона“ от Софокъл. Учениците от 8-и клас трябва да са наясно също с библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей.

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.