img

Румен Радев контрира Корнелия Нинова! Той направи нещо, от което тя позеленя!

/
/
/
93 ViewsПодкрепа за споразумението за свободна търговия (CETA) даде българският президент Румен Радев на снощния Европейски съвет, стана ясно от официалното съобщение на страницата на Европейския съвет. Това стана, след като буквално по-малко от месец след избирането си за президент Радев обяви, че ще даде CETA на Конституционния съд.

Представителите на всички страни-членки на ЕС с изключение на Полша подкрепиха всички решения на Съвета. Полша се противопостави, защото Доналд Туск беше преизбран за председател на Европейския съвет, а Варшава не искаше това заради вътрешни политически дрязги. Решенията на Съвета обаче бяха оповестени чрез малтийското председателство, т.е. реално блокада няма.

Припомняме, че Корнелия Нинова и БСП застанаха твърдо против споразумението.

Точка 4 относно решенията в област „Заетост, икономически растеж и конкуренция“ касае именно CETA. В решението на Европейския съвет пише, че той приветства позитивния вот на Европейския парламент относно CETA и очаква бърза ратификация на документа. Освен това Съветът е приел курс към сключване на такива споразумения за свободна търговия с организации като МЕРКОСУР (Южноамериканският съюз) и Мексико.

В края на ноември миналата година Радев обяви, че ще сезира Конституционния съд за CETA, защото споразумението щяло да позволи иск на чуждестранен инвеститор да блокира намеренията на парламента да коригира минималната работна заплата, да ограничи вредна съставка в храните или да предприеме кампания срещу тютюнопушенето, да речем.

Внимателен прочит обаче показа, че в Глава 21, чл. 21.2 изрично е записано, че всяка страна по споразумението запазва правото си да налага свои регулации т.е. закони и CETA не ограничава това! Само по изрично доброволно желание на партньорите в споразумението може да има уеднаквяване на закони, на нормативни режими или на каквито и да е писани правила за извършване на някаква дейност!

Източник: БЛИЦ

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.