img

Ужас! Вижте какво извадиха от стомаха на 12-годишно дете!

/
/
/
80 ViewsОперация на детеТрикилограмова топка от коса извадиха от корема на 12-годишно дете специалистите от отделението по детска хирургия във варненската болница „Света Анна“. Това е изключително рядък случай, коментира шефът на отделението д-р Румен Христов, който практикува от почти 30 години детска хирургия.

При интервенцията д-р Румен Христов, д-р Петар Стамов и д-р Галин Христов вадят от стомаха на детето топка с размер 26 на 27 см. Внушителното чужно тяло в стомаха на момиченцето се оказва формирано от собствената му коса. Година по-рано родителите започват да водят дъщеря си по лекари, за да лекуват косопад, а след операцията във варненската болница „Света Анна“ се оказва, че косите са били поглъщани от детето.

За колко време се е формирала топката от коси в стомаха на момиченцето, никой не знае.

Топка с косми„Заболяването е известно и като Синдромът на Рапунцел – чревно състояние, което е резултат от хранене на хората с коса, разстройство, известно като трихофагия. Хората в това състояние поглъщат толкова много, че в течение на години косата се натрупва, което води до гигантска топка косми в стомаха или тънките черва, наречена трихобезоар. Има случаи, в които тази маса може да обгърне органи и да причини перфорации. Хората не могат да храносмилат човешка коса. Поради това лечението може да бъде само хирургично”, коментира за в. „Доктор” хирургът д-р Румен Христов, шеф на отделението по детска хирургия във варненската болница „Св. Анна“, където извадиха 3-килограмовата топка от коса от корема на момиченцето.


– Д-р Христов, защо Синдромът на Рапунцел е толкова рядко заболяване?
– Защото изключително рядко може да видите как някой буквално си яде косата. Аз самият за първи път виждам как косата може да запуши храносмилателния тракт и да предизвика перфорация на стомаха и перитонит.

– Имате ли обяснение защо и от колко време е продължавало това състояние?
– Никой не знае от колко време, но поне от една година родителите лекуват детето от косопад, за който няма никакви видими причини. От направени изследвания също не се доказва защо косата на детето силно оредява.

– Как изглеждаше тази космата топка в коремчето на детето?
– По-скоро беше в стомаха, не в корема. При първия преглед се напипа една доста голяма туморна формация, а детето е само на 12 години, едно слабичко момиченце. Имаше перфорация на стомаха от напрежението около тази формация. 2 часа след постъпването вече бяхме извадили образуванието. Топката беше от погълнати косми, растения, неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз. Около седмица остана детето при нас, доста бързо започна да се възстановява.

– Възможно ли е отново да се събере такава формация в стомаха?
– Не мисля и се надявам това повече да не се случва. Тя е много умно момиче, разговаряхме с нея, има психологични проблеми, не психиатрични, които могат да се разрешат. Обеща никога повече да не си яде косата. Разговаряхме и с родителите, те освен разбрани, бяха и доста притеснени.

– Какво откривате в коремчетата на децата, докторе?
– Като се има предвид, че детската хирургия покрива възрастта до 18 години, доста разнообразни неща намираме и заради много различната физиология на тези деца. Оперирали сме бебе на 580 грама, както и здрави младоци на по 17 с проблеми в тестисите.

– Какво е нивото на детската хирургия у нас?
– На нивото, на което може да бъде, такава е у нас.

Държавата трябва да положи малко грижи

за да имаме добра детска хирургия. Засега абдикира от тези си задължения и е оставила доста детски отделения да се справят сами с оцеляването си. Само с желанието на колегите от детските хирургии не се прави добра хирургия за малчуганите. Хората са натоварени с очакването, че ние можем да правим чудеса, но без достатъчно техника и никакви средства отникъде това няма как да се случи. Оперираното бебе на 589 грама след нашата добре свършена работа има нужда от много други грижи на редица специалисти. Сега вече е 1700 г, но пак не може да бъде изписано и се отглежда в неанатология. Правете сметка това дете колко струва на болниците, а Здравната каса няма да заплати нищо за отглеждането му.

– С всичката необходима апаратура ли разполагате в отделението ви?
– Имаме базов минимум апаратура, за което дори сме доволни. Но много ни се иска да имаме лапароскопска апаратура, която е бъдещето на хирургията у нас, но настоящето на европейските болници. При положение, че една операция на апендицит струва 550 лв., нямам идея как можем да изплатим такава апаратура. Тук става дума за лечението, което при лапароскопската хирургия е много по-кратко. Това, което гледаме по филми като д-р Хаус, няма как да стане без пари и държавна здравна политика.

– Натоварени ли сте в разгара на лятото с пациенти?
– Не остава дори за ден свободно легло. Сега даже имаме три русначета, вече оперирани. С новите щуротии, които измислиха с клиничните пътеки, ни наложиха дори еднодневните интервенции да лежат в болницата по три дни. И затова сме задръстени с пациенти – едно дете, оперирано от херния, може да си отиде още следобед вкъщи, но по правилата остава да лежи три дни при нас. Абсолютно необосновано, без всякакъв медицински смисъл увеличиха дните за престой по доста клинични пътеки.

– Детската херния проблем ли е за здравето на малчуганите?
– В традиционните представи хернията е заболяване, предизвикано от вдигане на „тежко”. При недоносените деца рискът за поява на херниален дефект е по-висок, като честотата е около 2% при момиченцата и 7–30% при момченцата, а те не вдигат тежко. Най-сериозното усложнение на заболяването е т.нар. заклещване. При него през дефекта преминават коремни органи, които не могат да се върнат обратно.

Те се притискат и храненето се нарушава

При момиченцата хернията се изявява като топчеста подутина над сгъвката и също често се заклещва. Тогава малкото дете става неспокойно и плаче. По-големите момчета понякога крият от родителите си този факт. Прибирането на заклещена херния трябва да се извърши внимателно и нежно от специалист. За съжаление обаче не съществуват методи за превенция на херниите при малки деца.

– Може ли да е наследена от родителите по-тънка коремна стена?
– Смятам, че не е по наследство, макар че има такива индикации. Но тези хернии са най-честите ни планови операции.

– Какво бихте посъветвали родителите? Как да опазят здравето на децата си?
– Да бъдат малко по-внимателни с децата си, защото напоследък сме затрупани с най-различни травми. Случай – родител качил на гърба си хлапето, спънал се и паднал с него, като така му счупва на две бедрото. Хайде, той се спънал, но да не видят как е лапнало батерия… Много чужди предмети намираме в коремите на децата, има и доста хлапета, нахапани от кучета по лицето. Това е белег за цял живот. Непростимо е да си сложиш 2-годишното дете без колан и седалка в колата и при внезапно спиране да го вадиш от предното стъкло. Ние помагаме, затова сме лекари, но чудеса не можем да правим. „Българската Коледа” с по 1 левче веднъж в годината е само шоу, трябват всекидневни целенасочени грижи за децата и тяхното възпитание, за да станат добри и истински родители. Децата имат нужда от грижи всеки божи ден, а всичко у нас – от образование до здравеопазване – е оставено на самотек.

Люба МОМЧИЛОВА/БЛИЦ

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.